NVFM 

Leiderschap - Inclusie & diversiteit

Datum: 23 juni 2022
Tijd: 15:00 tot 19:00 uur

Locatie

Hotel Theater Figi
Het Rond 2
3701 HS Zeist
Op 23 juni jl. zijn we eens goed wakker geschud door Jayani Masthoff en Joris Luyendijk! Tijdens onze bijeenkomst bij Hotel Theater Figi in Zeist werden de deelnemers aan de tand gevoeld hoe het bij hen nou eigenlijk zit met die veelbesproken zeven vinkjes. 
And now for something completely different ... of toch niet?
Als we binnen farma kijken naar diversiteit, dan valt dat behoorlijk tegen. We zien heel wat volledig afgevinkte lijstjes: man, wit, hoog opgeleid, heteroseksueel et cetera… en zeker aan de top… En dat is een gemiste kans. Want meer diversiteit in je team levert meer goede, nieuwe inzichten en meer creatieve, andere ideeën op! Jayani Masthoff en Joris Luyendijk gaven ons interessante inzichten en voorbeelden. 

We kijken terug op een geslaagde en interactieve bijeenkomst! 
Over Joris Luyendijk
Geboren in Amsterdam, maar groeide vanaf zijn vijfde op in Hilversum. In 1990 kreeg Joris de kans om een jaar in Amerika te gaan studeren. Na een heerlijk jaar tussen optimistische mensen ging hij in Amsterdam studeren, wat uitmondde in een zwerftocht van politicologie, via geschiedenis, naar Arabische en religieuze antropologie.

In 1995 deed hij een jaar onderzoek onder Egyptische leeftijdsgenoten, en dat leverde in 1998 naast een doctoraal ook een boek op, 'Een goede man slaat soms zijn vrouw'. Dat boek was weer reden voor de Volkskrant en het Radio 1 Journaal om hem als correspondent Arabische Wereld te vragen. Joris bleef in het Midden-Oosten tot april 2003, waarvan de laatste drie jaar voor NRC Handelsblad en de NOS. Over deze meeslepende en verwarrende tijd gaat zijn derde boek, 'Het zijn net mensen'.

Vanaf 2003 tot 2011 woonde hij weer in Nederland. In 2010 werd Joris gevraagd om een maand mee te lopen op het Binnenhof in Den Haag. Dat leverde 'Je hebt het niet van mij, maar…' op, waar sommige collega’s nogal boos over werden. Kort na verschijning vroeg The Guardian hem om voor ze te komen werken in Londen. Hij begon zijn ‘banking blog’ waarvoor hij vanuit antropologisch perspectief de financiële wereld beschreef. Hieruit kwam het boek 'Dit kan niet waar zijn' voort, dat inmiddels in achttien talen is vertaald.

In 2017 schreef Joris 'Kunnen we praten', een uitnodiging aan mensen die overwogen PVV te gaan stemmen. Een samenwerkingsproject van Atlas Contact, De Correspondent, Algemeen Dagblad en WNL. Hoogste tijd om eens te kijken naar wat wel goed gaat. ‘Hoe hou jij de moed erin?’, vroeg hij aan honderd interessante mensen. Hun antwoorden staan in het boek 'Hoop', dat oktober 2019 verscheen. In februari 2022 verscheen 'De zeven vinkjes', over hoe mannen zoals Joris de baas spelen.
Over Jayani Masthoff
Als kind verwonderde Jayani Masthoff zich al over het menselijk gedrag. Waarom doen we de dingen die we doen? En waarom doen we niet altijd de dingen die we wel vanzelfsprekend vinden? Daar waar bestudering van dit gedrag als kind vooral een overlevingsmechanisme was, adviseert en coacht Jayani als cognitief neuropsycholoog organisaties die deze verwondering delen en willen begrijpen. Het begrijpen van het verhaal dat achter het gedrag zit, is van essentieel belang voor de transitie naar een inclusieve organisatie.

Jayani neemt je tijdens de keynote mee op reis door je brein en laat de invloed van dit kleine orgaan zien op de besluiten die je neemt. Kunnen we waardevrij naar elkaar kijken en neutraal handelen? Zien we echt geen kleur? Hoe werken biases en hoe is ons brein ‘geprogrammeerd’? Wat brengt teams dichter bij elkaar en waardoor ontstaat uitsluiting? Is uitsluiting een gevolg van ons handelen of vormt deze de basis van ons handelen?

Jayani brengt op een heldere wijze de wetenschap en de praktijk samen. Heeft Johan Cruijff gelijk, zien we het pas als we het doorhebben? Geen ingewikkelde verhalen over inclusieve teams, maar concrete handvatten om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Tijdens haar keynote zal ze ingaan op de rol die je als individu hebt, de invloed van context op het gedrag en de rol van systemen in de transitie naar een inclusieve leer- en werkomgeving. Spoiler alert: verwonderen is niet alleen belangrijk voor kinderen!

--

Jayani Masthoff coacht en adviseert de top van bedrijven in mensgericht leiderschap. Ze laat zien dat traditionele managementtheorieën geen antwoord meer bieden op de uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan. Ze ontkoppelt de mens van het systeem en helpt teams en individuen om nog meer impact te maken. Omdat het moet, en omdat het kan. En omdat we samen nog krachtiger zijn en nog meer impact kunnen maken.

Jayani is geboren in Sri Lanka en op haar derde geadopteerd door haar Nederlandse- Nederlandse ouders. Haar fascinatie voor het menselijk gedrag heeft ertoe geleid dat ze cognitieve neuropsychologie is gaan studeren in Maastricht. Na haar studie is ze werkzaam geweest in Zuid-Afrika, Tilburg en Sri Lanka.

Weer terug in Nederland is ze in 2008 zelfstandig ondernemer geworden. Als mede-eigenaar en leidinggevende van Goudvisie (organisatieverandering) en Gouden Gasten (inclusieve werving en selectie) waar ze organisaties helpt om de transitie te maken naar een inclusieve leer- en werkomgeving. Een organisatie waar de norm is dat er maximale ruimte wordt gecreëerd om verschil te maken vanuit een ieders rijkdom. Hier staat ze ook voor in haar eigen organisaties: “Niemand mag aan jouw zijn komen.” Iedere organisatie ontleent haar bestaansrecht enkel en alleen uit het bestaansrecht van iedere medewerker: als zij mogen zijn, dan kan de organisatie bestaan.