Column: De elasticiteit van sneeuw

5/5 (1)

Wat fijn, hè? Dat iets simpels en moois als sneeuw ons leven weer even overhoophaalt. Maar vooral leidt het weer tot plezier van het soort dat al bijna een jaar onder een grauwsluier lijkt te liggen. Plezier in de vorm van sneeuwpret in eigen land. Een fijn moment om de thuiswerkplek, school-aan-huis en zoom-meetings even te vergeten. En daarmee het strakgespannen elastiekje weer even ontspannen. Want de rek was er wel een beetje uit, hè? En wat doe je dan om het weer wat leuker en ontspannener te maken? Een beetje ‘opstandig’ type weet daar wel wat op! Gewoon lekker een potje stenen gooien naar de politie en ander gezagsdragers. Dat lucht heerlijk op, toch?! (Laat ik hier even duidelijk bij zeggen dat dit niet mijn mening is).

Maar ook de wat geremdere figuren, die waarschijnlijk de grootste groep in ons midden vertegenwoordigen, hadden last van elasticiteitsmoeheid. Drie banen tegelijk vervullen, als kleuterleid(st)er, ouder en productmanager tegelijk, is toch lastig vol te houden. Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar wat een vermoeide gezichten zie ik regelmatig in de video-vergaderingen! En in de meeste gevallen wordt die vergadering dan ook regelmatig onderbroken door kinderen die elkaar bijna de hersens inslaan…

En dan? Dan is er sneeuw! En kun je sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken en misschien zelfs schaatsen. Dat is toch allemaal wat minder gevaarlijk en disruptief dan stenen gooien en winkels plunderen. Zelfs met code rood, oranje of geel. Deze ‘koude uitspattingen’ moeten toch een verfrissend en ontspannend effect hebben?! Zodat we het strakgespannen, elastieken korset weer wat beter kunnen verdragen. En misschien zelfs weer nieuwe energie hebben om het keurslijf een beetje te ‘vergeten’ en lol te hebben in het opzetten van mooie, creatieve initiatieven, energieke zoom-meetings en toekomstbestendige plannen voor ná COVID-19.

Geniet van de sneeuw en alle pret eromheen!

Naomi Tielen, voorzitter

Uw waardering