Column: Uncomfortzone

De wekker gaat en terwijl je de wekker uitzet zie je dat het 7:30 uur is. Je schrikt wakker en denkt ‘Hoe kan dat nou? Het is dinsdag. Normaal zit ik al in de trein op dit tijdstip…Het is zelfs al licht buiten’. Na enig kraken van je hersenen schiet het je te binnen: we zitten in een nieuw tijdperk… Corona is in ons leven en de vaste patronen zijn volledig op zijn kop gezet.

Je was zo verknocht aan het vaste programma van vroeg opstaan, ontbijt maken voor onderweg, de auto (of trein) pakken naar kantoor om daar door vertragingen pas rond 9:08 uur binnen te rennen. Na een bakje koffie bij de koffiemachine met die collega die altijd slechte grappen maakt, begeef je je naar de eerste vergadering om die dag de reeks van aaneengesloten vergaderingen te doorstaan.

Dat tijdperk is voorbij. De wekker gaat minstens een uur later en na het ontbijt, vergezeld van krant en nieuwsapp loop je naar het koffietentje op de hoek voor een goede take-away caffè latte. Weer thuis klap je je laptop open op de keukentafel en zit je mét je latte al vóór 9:00 uur je mail rustig weg te werken en bereid je je voor op de eerste online vergadering om 10:00 uur.

Eigenlijk klinkt dat laatste ook niet zo verkeerd, toch?! Deze nieuwe werkelijkheid… Maar ja, het betekent ook dat je moet brainstormen over een campagne via MS Teams, geen grappig verhaal te horen krijgt over iemands weekend bij de koffiemachine, geen besprekingen hebt in het ziekenhuis over de toegevoegde waarde van een geneesmiddel, geen cycle-meeting in een inspirerende omgeving… Daarnaast hebben we veel nieuwe dingen moeten leren: actief meepraten in een leadership-training vanuit huis, ervaringen delen in virtuele break-out rooms, effectief video-vergaderen in brand team meetings, kennismaken met nieuwe collega’s via het scherm, en voor sommigen ook nog lesgeven aan de eigen kinderen aan de keukentafel…

Als je er zo op terugkijkt is het wel een jaar geweest van ‘buiten je comfortzone bezig zijn’. Wat zou het heerlijk zijn om weer een tijdje ín je comfortzone te kunnen werken, nietwaar? Maar ja, wat is dat eigenlijk? Volledig terug naar vóór 2020 of toch liever wat een mix van het oude en het huidige werken? We hebben zoveel geleerd het afgelopen jaar. Het zou toch zonde zijn om dat weer weg te gooien en terug te gaan in de tijd. Aan de andere kant: van sommige leertrajecten is de learning curve nog niet op zijn maximale resultaat, want zo professioneel zijn al die videogesprekken nog echt niet allemaal…. En daarnaast, een inspirerende cycle-meeting op een mooie locatie is echt niet te vervangen door iets video-erigs, zelfs niet met ‘thuisgestuurde meeting kit’ ernaast.

Naomi Tielen, voorzitter

Uw waardering